Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η λάμψη των πόλεων «ραντάρ» για εξωγήινους

Μια πρωτότυπη ιδέα στην προσπάθεια αναζήτησης εξωγήινου πολιτισμού έριξαν στο τραπέζι δύο αμερικανοί επιστήμονες. Υποστηρίζουν ότι η ερευνητική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση τεχνητού φωτός ανάλογου με αυτόν που υπάρχει τη νύκτα στην Γη. Ο εντοπισμός τεχνητού φωτός θα σημάνει αυτόματα την ύπαρξη ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.



H ταυτότητα του φωτός

Ο Άμπραχαμ Λεμπ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και ο Έντουιν Τέρνερ του Πανεπιστημίου Πρίνστον προτείνουν την αναζήτηση τεχνητού φωτός. Υποστηρίζουν ότι το τεχνητό φως έχει μια συγκεκριμένη, μοναδική «ταυτότητα» και σε περίπτωση που την εντοπίσουμε στο Διάστημα αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε ανακαλύψει την ύπαρξη ενός εξελιγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι ο εντοπισμός εξωγήινων από τη λάμψη των πόλεων τους είναι μια μέθοδος που έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας αλλά έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τις υπόλοιπες.

Οι λάμπες του ΕΤ

Η λάμψη από το τεχνητό φως αντανακλάται στο Διάστημα και, σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, αν υπάρχει εξελιγμένος εξωγήινος πολιτισμός η αντανάκλαση του τεχνητού φωτός που αυτός παράγει είναι πιθανό να φθάνει μέχρι το ηλιακό μας σύστημα και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη αστεροειδών Κούιπερ.

Οι δύο επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρατήρηση των σωμάτων της ζώνης Κούιπερ και ειδικότερα ο εντοπισμός μεταβολών στην λαμπρότητα τους είναι σε θέση να αποκαλύψει την ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού. «Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα τηλεσκόπια και άλλες μέθοδοι παρατήρησης μπορούν να εντοπίσουν το τεχνητό φως που θα προέρχεται από μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται σε άλλον πλανήτη» αναφέρουν στο σχετικό τους άρθρο στην επιθεώρηση «Astrobiology».

πηγή,   tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου